Telnr. +31(0)346 269090

 

Houdbaarheid van gezichtscrème

Houdbaarheid van gezichtscrème

Open potje afbeeldingVeel vrouwen en ook steeds meer mannen gebruiken crèmes, lotions, toners, serums en allerlei andere skincare-producten. Het staat allemaal in onze badkamerkastjes.

Maar ook deze producten hebben een beperkte houdbaarheid. Als deze houdbaarheid is verstreken kan de werking verminderen en kunnen bacteriën en schimmels zich in het product ophopen. Conserveringsmiddelen zorgen ervoor dat de groei van bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Na verloop van tijd is dit middel uitgewerkt en hebben micro-organismen alle kans. Ook kan de werking van crèmes verminderen door blootstelling aan zuurstof.

 

PAO-label

In 2003 werd door het Europese Parlement het zogeheten PAO-label - dat staat voor Period After Opening - verplicht gesteld. Dit label geeft aan hoe lang een product maximaal houdbaar is na opening. Deze geldige gebruiksperiode wordt aangeduid met een icoontje van een open crèmepot, meestal gedrukt op de achterkant van de verpakking, waarin het aantal maanden staat dat het product veilig te gebruiken is.

Als in het icoontje 12M staat bijvoorbeeld, betekent dat het product tot twaalf maanden na opening te gebruiken is. Soms staat er een ook een houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking.

 

Oxidatie test

De houdbaarheid heeft ten eerste te maken met de groei van bacteriën of schimmels. Maar één van de belangrijkste factoren die de kwaliteit van cosmetica bepalen, zijn productveranderingen die worden veroorzaakt door de absorptie van zuurstof resulterend in veroudering, verlies van functionele eigenschappen en in sommige gevallen vergeling.

In korte tijd bepaalt de VELP OXITEST de oxidatiestabiliteit van verschillende soorten monsters, waarbij het hele monster wordt getest, zonder dat hier voorbehandelingen voor nodig zijn.

De OXITEST versnelt het oxidatieproces door middel van de twee versnellende factoren, temperatuur en zuurstofdruk. Het instrument meet de absolute drukverandering in de twee kamers en bewaakt de zuurstofopname door reactieve componenten in het monster en genereert automatisch een IP-waarde.

IP-definitie: IP staat voor Inductieperiode en het is de tijd die nodig is om het beginpunt van oxidatie te bereiken, overeenkomend met ofwel de mate van detecteerbare ranzigheid of een plotselinge verandering in de oxidatiesnelheid. Hoe langer de inductieperiode, hoe hoger de stabiliteit tegen oxidatie na verloop van tijd.

Oxitest Velp

Protocol

3 identieke gezichtscrèmes met verschillende gehaltes tocoferol als antioxidant:

- Gezichtscrème formule A

- Gezichtscrème formule B

- Gezichtscrème formule C

Het vetgehalte van de gezichtscrèmes is 10,5%.

Het doel van deze test is om de oxidatiestabiliteit van de 3 monsters in relatie tot de verschillende tocoferolniveaus te evalueren, om een ​​gezichtscrème te produceren met een goede houdbaarheid.

10,0 gram homogene gezichtscrème wordt met behulp van een spatel direct op het oppervlak van de titanium monsterhouder gesmeerd.

In elke reactiekamer (A en B) worden 3 monsterhouders met het monster, in totaal 30 g, geplaatst.

De houders worden gesloten en de OXISoft™-software - meegeleverd bij de OXITEST - wordt als volgt ingesteld:

Temperatuur: 100 °C

Zuurstofdruk: 6 bar

Wanneer de ingestelde temperatuur in de kamers is bereikt, worden de afvoerkleppen gesloten en begint u met het toevoegen van zuurstof. Data verzameling wordt automatisch gestart door de software.

 

Resultaten gezichtscrèmes

Ieder monster is twee keer gecontroleerd. Aan het einde van de oxidatietests wordt het IP van elke run berekend door de software OXISoftTM.

Het is mogelijk om de verkregen oxidatiecurven voor elke formule van gezichtscrème uit te werken.

 Oxitest reultaten Creme

 

Repeatabilitystest

Met OXISoftTM is het mogelijk om voor elke analyse een herhaalbaarheidstest te maken om het gemiddelde, de standaarddeviatie en relatieve standaarddeviatie van de resultaten te bepalen.

Voor herhaalbaarheidstests is het noodzakelijk om dezelfde hoeveelheid van het monster in tweevoud te analyseren, bij dezelfde temperatuur en druk. In de onderstaande tabel zijn de resultaten samengevat.

repeatability creme

Uit de resultaten die zijn verkregen met OXISoftTM en de functie voor het vergelijken van formules, komen duidelijke verschillen naar voren in bescherming tegen oxidatie.

Gezichtscrème C heeft de kortste IP, gevolgd door monster B en A. Dus de gezichtscrème met het optimale gehalte aan tocoferol als antioxidant, is de gezichtscrème formule A. Deze vertoont hoogste oxidatie stabiliteit.

 

 

Meer informatie:

 

pdfBekijk de Application Note

 

Naar de VELP OXITEST pagina