Telnr. +31(0)346 269090

 

Hoe snel wordt een product of grondstof ranzig?

 (Ga direct naar de productpagina)

Hoe snel wordt een product of grondstof ranzig?

Dat wordt bepaald door de oxidatie van vet, olie en andere bestanddelen. Er is een manier om dat snel vast te stellen, wat kostbare tijdswinst oplevert.

VELP OXITEST ranzigheid-web

We kennen allemaal de termen THT en TGT. De eerste is Ten minste Houdbaar Tot en de tweede is Te Gebruiken Tot. Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.

Het volgende gaat over het testen van houdbaarheid van niet snel te bederven producten. Deze worden onder invloed van zuurstof minder lekker of misschien minder werkzaam. Niet alleen in de voedingsindustrie wordt hier onderzoek naar gedaan. Ook in de cosmetische- farmaceutische en petrochemische industrie wordt gezocht naar manieren om producten zo optimaal en lang mogelijk goed te houden. Er worden allerlei testen gedaan, zoals:

  • Kwaliteitscontrole van grondstoffen en ingrediënten
  • Transport en effecten op goederen
  • Bewaartermijn onderzoeken
  • Productontwikkeling en gedrag
  • Formule-optimalisatie
  • Testen van ingrediënten en alternatieve ingrediënten
  • Proces optimalisatie
  • Verpakkingsstudie en alternatieve verpakkingsvergelijking

Doordat de producten bloot komen te staan aan zuurstof gaat de kwaliteit achteruit. Maar hoe test je dat dan?

Het verhaal achter de soepstengel

Neem nu bijvoorbeeld een soepstengel. Deze kun je heel lang bewaren, maar op een gegeven moment is hij niet meer te eten omdat hij slap is geworden of misschien juist hard en de smaak is niet meer optimaal. Er zijn natuurlijk al testen gedaan om een houdbaarheidsdatum vast te stellen, maar als je wilt dat hij langer zijn smaak behoudt en dus langer te gebruiken is, kun je iets aan de receptuur veranderen of aan de bereiding. Om dan te zien of dit een verbetering oplevert moet je de 2 recepturen onder dezelfde omstandigheden bewaren en op gezette tijden testen doen naar de chemische verschillen tussen de 2 stengels. Dit kan weken en soms wel maanden duren. Daarnaast zijn testen om de bestandsdelen te bepalen vaak tijdrovende en dure technieken.

Versnellen

Om de oxidatie te testen kun je gebruik maken van Velp OXITEST Oxidatiestabiliteitsreactor.

Dit is een innovatieve versnelde oxidatietest voor het bepalen van de oxidatiestabiliteit van vetten over het gehele monster volgens AOCS Cd-12c-16, die onder normale omstandigheden weken of maanden kan duren.

Bekijk de video om te zien hoe de OXITEST het werkt: 

 

Hoe het werkt

Deze test onderwerpt het monster aan een omgeving met hoge oxidatieve stress door in korte tijd de weerstand tegen vet oxidatie te evalueren door overdruk van zuivere zuurstof (6 bar) en een hoge constante temperatuur, 90 ° C. Het instrument meet de absolute drukverandering van zuurstof in de twee titanium verwarmingskamers bij constante temperatuur, waardoor de zuurstofopname door reactieve componenten in het monster wordt gemonitord. Automatisch wordt er een IP-waarde voor verdere analyse via software gegenereerd.

De resultaten worden uitgedrukt in de IP-inductieperiode. De IP is de tijd die nodig is om het beginpunt van oxidatie te bereiken, wat overeenkomt met een detecteerbaar ranzigheidsniveau of een plotselinge verandering in de oxidatiesnelheid. Hoe langer de inductieperiode, hoe hoger de stabiliteit tegen oxidatie in de tijd.

Oxitest

Verdere analyse wordt gedaan in de bijgeleverde software.

Neem contact met ons op voor meer informatie: Tel. +31 346-269090 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of klik door naar onze productpagina