Telnr. +31(0)346 269090

 

OPLOSSING BIJENSTERFTE

De Bijenredders’, een aflevering van het NPO2 programma Brandpunt+

In ‘De Bijenredders’, een aflevering van het NPO2 programma Brandpunt+, wordt onze algemeen directeur Gerbert Kos geïnterviewd. Gerbert houdt van jongs af aan al bijen en is projectleider bij een baanbrekend project van Stichting Arista Bee Research om de honingbij te redden. Ook Bejo Zaden levert een belangrijke bijdrage aan dit project.

 

Red honingbij kunstmatige inseminatie

 

Over de aflevering

Bijen, ze zijn essentieel voor onze voedselvoorziening. Maar over de hele wereld sterft de bij langzaam uit. Een potentiele ramp voor onze voedselproductie. In Nederland wordt het tij nu gekeerd. Een uniek reddingsprogramma, gerund door honderden vrijwilligers moet de honingbij wereldwijd van de ondergang redden. De onderzoekers hebben een superbij gecreëerd. Na jarenlang onderzoek, selecteren en zoeken naar de juiste genen hebben ze een bij ontwikkeld die bestand is tegen de varroamijt.

De varroamijt is een parasiet die de bij op grote schaal ziek maakt en waar tot nu toe bijna niets tegen te doen was. Doel van de operatie is de superbij op grote schaal kweken, door fokken en uitzetten. Zodat de superbij zich als een olievlek over heel Europa en de rest van de wereld verspreidt. De toekomst van de bij en daarmee de wereldwijde voedselproductie in handen van een groep Nederlandse vrijwilligers. (Bron: KRO-NCRV)

 

Bekijk hier de aflevering van Brandpuntplus ‘De Bijenredders’ van 11 september 2018

Lees hier het volledige artikel van Labvision